Vanhukset ja rakentaminen. Missä moraali?

Mitä yhteistä on n.56 000 euron ja n. 9950 euron summilla ja mitä eroa niillä on? Yhteistä niillä on annettu hinta suunnilleen samasta työsuoritteesta. Eroa niiden välillä on se, että toisen hinnan antaja toimii kunniallisesti ja toinen jollain muulla tavalla. Voit itse päättää kumpi summa edustaa kumpaa.

 

Miten tämä liittyy ”pelotteluun” ja heikentyneeseen käsityskykyyn?

 

Ystäväni soitti oman ystävänsä puolesta kysellen, ymmärränkö mitään viemäreiden kunnostamisesta. Keskustelimme asiasta hetken ja ilmeni, että vanhempi rouvashenkilö on kysynyt tarjouksen viemärien pinnoituksesta. Kaksi tarjousta eri yrityksistä. N. 56 000 ja toinen oli ollut sentään n.45 000 luokkaa.

 

Korvia punotti itsellä ja putkimieskaverilla jo kuunnellessa noita hintoja.

 

Mitä saa 56 000 eurolla muuta kuin viemäreiden pinnoituksen?

 

Normaali uusi omakotitalo, peruskalusteilla, kaikki putkityöt 25-30 000 euroa. Siis kaikki. Viemärit, käyttövedet, lattialämmitys….

 

Syväperustukselliseen rintamamiestaloon salaoja- ja sadevesisaneeraus kaikkineen. Salaojat, sadevesijärjestelmä, patolevyt, eristeet …. 15-25 000 euroa

 

Uuden talon sähkötyöt 17 000 – 20 000 euroa

 

Ford Transit Custom 310 2,2TDCi 125 hv Trend M6 Van N1 L2H2 FWD 4,19 – Matkailuauto 2016. 56 800 euroa.

Siinä on muutes kaikki putkityö tehtynä.

 

Arvioimme putkimiehen kanssa voivamme tehdä viemäristön uusinnan kahteen kertaan vaihtamalla sen kokonaan uusiksi. Putket töineen ja rakennustekniset työt…kaikki. Kohteena selkeälinjainen rintamamiestalo.

 

Juu, nyt ei sitten kannata saivarrella hinnoista, että meillä kyllä maksoi….. Nyt puhumme kokoluokista ja suoritteen vaativuudesta sekä kestosta.

 

Asia meni periaatteelliseksi. Puhelimella kiusasin kumppaneita ja parin päivän selvittelytyön tuloksena löytyi hinta n. 9950 euroa. Putket olisi saatu halvimmillaan kuntoon tuolla summalla, jos vanhat viemärit olisi lähtökunnoltaan ok. Referenssi olisi löytynyt vielä samalta kadulta. Siis ihan aikuisten oikeasti tehty työ. Ihan huonoimmassa tapauksessa, summa olisi voinut olla kaksinkertainen, mutta todennäköisesti ei. Puhelin keskustelun tuloksena. Valtakunnallinen toimija.

 

Niin, miten tämä liittyy pelotteluun ja heikentyneeseen käsityskykyyn?

 

”Kyllä ne viemärit on nyt heti uusittava. Ne kun hajoaa, maksaa remontti monin kerroin”

” Kyllä tässä viemärin kuvausvideossa näkyy ruostetta. Kyllä se on melkein puhki” (valurautaviemärissä näkyy uutenakin ruostetta ...)

”Meillä on nämä hinnat nousussa viikon päästä. Nyt olisi hyvä solmia sopimus!”

 

Mistä tavallinen ihminen voi käsittää, mitä mikäkin maksaa rakentamisessa? Saat tarjoukset 56 000, 45 000 ja 10 000 euroa. Mikä ajatusmalli tästä herää normi-ihmisellä? 56 on kallis 45 on oltava se hyvä. Mitä 10 000 on? Sen on oltava ihan paska, koska ei noin halvalla voi kunnollista saada.

 

Toisen ystäväni vanhemmille tarjottiin piipun hormien pinnoitusta muistaakseni 14 000 hintaan. Oikea olisi ollut n. 3000.

 

Tälläistä tänään.

No Comments Yet.

Leave a comment